logo-eamerican-experience

PROGRAMUL WORK AND TRAVEL USA

Work and Travel este un program initiat in anii ‘60 de Departamentul de Stat al Statelor Unite pentru studentii din intreaga lume care vor sa viziteze America in timpul vacantei de vara. Dar care nu vor doar sa faca poze si filmulete, ci ar vrea sa castige si niste bani.

 
Work and Travel iti ofera sansa sa fii mai mult decat un simplu turist, iar noi credem ca este cea mai tare experienta din studentie. 

In fiecare an, peste 90.000 de studenti din toata lumea pleaca in State prin programul Work & Travel. In jur de 7700 dintre acestia sunt din Romania.

Istoricul programului Work and Travel

In anii ‘60, Departamentul de Stat American a pus bazele unei serii de programe prin intermediul carora tineri din toata lumea aveau posibilitatea de a experimenta “lifestyle-ul” american, pe o perioada determinata de timp. Initial era doar un program de calatorie, dar a devenit o adevarata miscare de forte odata cu trecerea la un proiect mai generos, denumit Work and Travel.

Departamentul de Stat American si-a dat seama ca exista numerosi studenti care vor sa vada SUA, dar sa faca si niste bani. Astfel prin intermediul vizei J1, studentii au voie sa calatoreasca si sa munceasca legal pe teritoriul SUA, in timpul vacantei de vara. In Romania programul se desfasoara intre 15 iunie si 30 octombrie. Poti sa lucrezi pana la 30 septembrie, iar ulterior cu banii castigati, poti calatori 30 de zile prin State. 

American Experience

Cand vii la noi, poti sa fii sigur ca ai cele mai bune optiuni de lucru si cazare intr-una din destinatiile in care vrei sa ajungi. In primul rand, pentru ca suntem lideri de programe de schimb cultural si educational cu Statele Unite. Dar si pentru ca avem o lunga lista cu angajatori, de unde poti alege job-ul pe care vrei sa-l ai.Pana acum, am reusit sa trimitem cateva zeci de mii de studenti in SUA. Este o cifra care ne-a propulsat in topul celor mai mari companii de acest gen din Europa de Est.

Conditii de participare

 Poti sa pleci in State daca esti intr-una din urmatoarele categorii: 

Student masterand sau doctorand la zi

Nu conteaza daca universitatea e de stat sau particulara, insa trebuie sa fie acreditata. E important sa nu ai mai mult de 28 de ani si cunostinte medii de engleza. Chiar daca nu esti cetatean roman, atata vreme cat studiezi si ai rezidenta in Romania, poti participa in programul Work and Travel. 

Student in an terminal

 Poti pleca in State chiar daca esti in ultimul an de studiu. 

"Boboc"

Poti pleca cu Work and Travel inca din primul an de facultate, daca esti student la zi la o facultate acreditate la stat sau privat.

Incepand din 2010, Ambasada SUA la Bucuresti a relaxat conditiile de participare in programul Work and Travel, astfel incat media scolara sa nu mai reprezinte neaparat un criteriu de eligibilitate. Cu toate acestea, nu strica sa ai note bune si cat mai putine restante. 

Altfel spus, ”All students are invited to Work and Travel in the USA

Optiuni si costuri

Avem trei variante pentru plecarea ta. Fie esti independent, deci fara job si cazare asigurate, fie pleci cu un job asigurat sau poate vrei sa alegi un pachet special intr-o super locatie. 

1.

Esti independent

Noi te ajutam doar sa obtii viza, iar tu iti gasesti job si cazare. In caz ca ai mai fost in America printr-un program Work and Travel si alegi pachetul Independent, pretul este de $1599.

Pentru a simplifica procesul tau de inscriere, treci pe la noi pe la birou sa iei contractul de munca ce trebuie completat de catre angajatorul tau. 

2.

Job si cazare asigurate

American Experience mediaza intre tine si sponsorul de viza ca sa-ti gaseasca un loc de munca, conform cerintelor tale. Cu aceasta varianta, singura ta grija este sa-ti iei examenele si sa-ti faci bagajele pentru vara. Costul acestei optiuni este de $1599. 

3.

Pachet special

Daca vrei sa mergi intr-unul din cele mai “vanate” locatii din State, asta e categoria la care trebuie sa te inscrii. Pe langa job si cazare, ai parte de o super locatie. 

Uploaded SVG

4.

Costul programului include

  • Obtinerea dreptului temporar de munca in SUA;
  • Formularul de viza DS 2019;
  • Asigurare medicala pe toata perioada programului;
  • Sesiune de orientare si informare;
  • Asistenta AE, pe perioada programului;
  • Asistenta pentru cazare pe perioada programului.

Procedura

Vino din timp, pentru ca sunt ceva proceduri...

Dar si pentru ca ai mai multe sanse sa prinzi un job mai tare sau o destinatie mai turistica.

Nu este cea mai buna idee sa vii la noi cu o saptamana inainte de vacanta de vara. Oricat de repede ne-am misca, tot nu ai cum sa mai pleci. Si-apoi, ca la un concert, locurile bune le prinzi daca iti iei bilet din timp. In cazul nostru, pentru Hawaii, California si Ocean City, ar fi mai bine sa ne spui ca te intereseaza cat de repede poti. Asa, lista de job-uri si cazari va fi mai lunga, iar stresul cu viza si actele cat se poate de mic. 

Pasul 1

Alegi varianta de program. Adica ne spui daca esti independent sau vrei job. 

Pasul 2

Te inscrii. Vii cu cartea de identitate si adeverinta de student, ca sa completezi fisa de inscriere in programul Work and Travel, impreuna cu reprezentantul nostru. Urmand ca in 10 zile din momentul in care vei fi acceptat sa platesti o transa din cost. 

Pasul 3

Alegi un job. Sau nu alegi niciunul daca alegi Pachetul Independent. 

Pasul 4

Aplici pentru viza. 

Pasul 5

Iti iei biletul de avion. 

Pasul 6

Vii la sesiunea de orientare si informare. 

Ambasada si viza

Inainte de a ajunge in State, pentru a avea drept legal de munca si calatorie ai nevoie de viza J1, pe care o obtii in urma unui interviu la Ambasada SUA la Bucuresti. In cadrul interviului ti se vor pune cateva intrebari standard despre tine, ce vei face in State, unde vei lucra, etc. Sfatul nostru este sa fii tu, sa nu fii agitat/a si sa raspunzi sincer la intrebari. 

Dosarul pentru ambasada trebuie sa contina:

Pasaport in original

Formularul de viza DS-2019

Formularul de aplicare DS-160

Taxa Consulara

185$ incepand cu 17 iunie 2023

Adeverinta de student

Alta decat cea pentru inscriere

Fotografie

Conform normelor de fotografiere ale Ambasadei SUA

Joburi

Work and Travel a fost creat pentru studentii care vor sa lucreze si sa calatoreasca in Statele Unite in perioada vacantei de vara. Locurile de munca puse la dispozitie de programul AE sunt in zone si orase pe care merita sa le vizitezi si ca turist. De fapt, motivul pentru care angajatorii au nevoie de forta de munca in acele statiuni turistice este in primul rand amplasarea lor, care atrage in timpul verii un mare numar de vizitatori. Si chiar ai ce sa vezi! Las Vegas, Ocean City, Palm Beach, Grand Canion, Rocky Mountains, Atlantic City, California, New England, Texas - sunt multe destinatii dintre care poti alege.

Orice pozitie ai ocupa, are caracter sezonier, deci nu ai nevoie de calificari speciale sau de experienta in domeniul turismului si al serviciilor. In situatia in care lucrezi direct cu clientii, sarmul, abilitatile de comunicare si usurinta exprimarii in engleza sunt un atu. 

Indatoririle tale vor fi simple si le vei face fata, mai ales ca vei beneficia de un training acordat de angajator.

Perioada vacantei de vara

Angajatorii americani au nevoie de tine incepand cu 15 iunie, iar tu vei putea lucra pana la 1 Octombrie. Dupa aceasta data nu mai ai drept de munca insa poti sa calatoresti si sa vizitezi inca 30 de zile de la data trecuta ca “end date” pe formularul tau DS 2019. In acest interval iti poti fixa oricand plecarea si intoarcerea, insa e bine sa stii ca in august, atunci cand studentii americani se reintorc la studii, tie iti pot aparea mai multe variante de lucru, fie prestand over-time, fie angajandu-te si in alt loc. Ca sa ai timp sa te integrezi, e mai bine sa fii in State in iunie, iar ca sa gasesti locuri mai bune, aplica pentru program cat mai repede. 

Salariu, tips si over-time

In State esti tratat ca oricare alt cetatean angajat pe acel post - american sau de orice alta nationalitate. O data ce ai ajuns acolo prin Work and Travel, muncesti legal si ai drepturi depline, exact ca un american. Poti gasi usor inca un loc de munca, la care iti iei cel putin jumatate de norma. E important sa stii ca ai voie sa muncesti in oricat de multe locuri vrei si ca se castiga din salariu, bacsis si ore suplimentare. A lucra full-time inseamna, de cele mai multe ori, 40 de ore pe saptamana, iar majoritatea angajatorilor ofera pentru overtime 150% din salariul de baza. 

Cum te angajezi?

Ai mai multe variante de a te angaja prin “Work and Travel”. In primul rand, poti merge la un targ de job-uri (noi anuntam pe site cand au loc), unde iti cunosti viitorii angajatori. Intr-un astfel de cadru, poti discuta multe detalii, iti poti expune adecvat punctele forte, fie ca tin de specialitatea ta, fie ca tin de dezvoltarea personala. Contactul direct duce, de cele mai multe ori, la obtinerea imediata a unui loc de munca. O alta varianta este de a consulta o lista de job-uri de la AE, atunci cand faci o vizita la unul dintre sedii. Exista si optiunea de a-ti gasi singur un job, apeland la prietenii tai din State sau cautand pe net. Insa fii atent sa nu cumperi oferte de munca de la persoane neautorizate! Nu doar ca este ilegal, dar risti sa te trezesti fara loc de munca cand ajungi acolo! 

Vezi lista cu joburile disponibile aici.

Asigurarea si taxele

Sunt cateva lucrurile specifice Statelor Unite la care trebuie sa ai grija acolo, iar aici ne referim la asigurarea medicala si la taxele pe venit.

In SUA, ca oriunde in lume, orice venit este impozitat, iar pentru a beneficia de servicii medicale trebuie sa ai o asigurare, altfel totul este platit din buzunarul tau.

Asigurarea medicala

Sistemul de sanatate american este foarte diferit de cel de la noi. Cea mai mare diferenta este ca te ustura la buzunar, nu gluma. Totul se plateste de catre pacient. Nu exista nici un fel de ajutor de la stat (cu mici exceptii pentru pensionari si persoane cu handicap). In schimb, este extrem de modern, beneficiind de aparatura de ultima ora. Daca nu ai asigurare medicala si ai un accident, va trebui sa platesti singur orice interventie medicala. Toti participantii in programele AE beneficiaza de o asigurare medicala, in conformitate cu reglementarile legale ale Departamentului de Stat al SUA, si este inclusa in costul programului. Aceasta este necesara pentru a putea calatori in afara Romaniei si este valabila pe teritoriul SUA si al tarilor de tranzit. Suma asigurata acopera costurile de tratament in caz de spitalizare, intoarcerea mai devreme in tara de origine (din cauze medicale), tratament stomatologic de urgenta, pierderea bagajului, pierderea biletului de avion etc.

Tax return

In perioada in care muncesti in SUA, din salariu se retin anumite impozite si taxe: statale, federale si uneori sociale sau medicale. American Experience poate sa recupereze aceste taxe si sa le vireze in contul tau. E bine sa ai un cont in dolari pentru a nu pierde la cursul de schimb valutar. Procesul de recuperare dureaza de la 30 pana la 90 de zile; poate ajunge chiar pana la 6 luni in cazul taxelor Medicare sau Social Security Taxes dar de obicei cele din urma nu se retin din salariul participantilor la programul Work and Travel.

Lifestyle

Diferente culturale

Cu siguranta ai auzit nenumarate povesti, fie bune, fie rele despre americani. Probabil ai si unele idei deja formate in functie de filme sau show-uri de televiziune, care redau intr-o oarecare masura societatea americana. Cu toate astea, SUA este o societate extrem de complexa si diversificata ce nu poate fi redusa la cateva stereotipuri. Diferentele exista in functie de criterii geografice, rulal/urban sau clase sociale. Pe langa asta mai sunt si milioanele de imigranti care ofera si mai multa varietate si culoare Statelor Unite. 

Mai jos iti vom prezenta cateva aspecte ”tipic americane”:

Individualitatea

Probabil cea mai importanta trasatura a americanilor este ca vad fiecare persoana ca un individ independent, cu calitatile si defectele lui, si nu trag concluzii pripite in functie de rasa, statut social, familie. Insista foarte mult pe egalitatea dintre oameni si parerile lor se refera strict la individ si la ceea ce este el capabil. De mici, copiii sunt invatati sa “stand on their own two feet”, sa fie independenti. Probabil vei fi surprins, dar majoritatea studentilor americani isi aleg cursurile, liderii, carierele, netinand cont de parerile parintilor. Sunt persoane independente si capabile de a-si lua singure deciziile. In general americanii sunt foarte informali in relatia cu ceilalti, chiar daca exista o diferenta sociala sau de varsta. De exemplu studentii si profesorii isi spun pe numele mic. Probabil unui roman i s-ar parea o lipsa de respect, dar totul face parte din cultura americana. 

Socul cultural

Reprezinta procesul de adaptare la o noua tara si o noua cultura, foarte diferita de a ta. Climatul, mancarea, peisajele si oamenii, toate sunt schimbate si ti se pot parea ciudate la inceput. Daca ai un soc cultural, nu te panica, este normal. Cand ajungi sa te adaptezi, sa te descurci in State si incepi sa le intelegi mentalitatea, socul o sa dispara. Se poate ca la inceput sa fii usor iritabil/a sau sa-ti fie dor de casa. In unele cazuri scade incredere in sine si creste dependenta de alti conationali, fara de care ai impresia ca nu poti realiza nimic. Sunt tot felul de situatii, dar cel mai bine este sa nu te panichezi. 

Sfaturile noastre

Cateva sfaturi pentru a trece peste socul cultural:

Birourile noastre din SUA

O casa departe de casa, locul unde iti gasesti prietenii si un adevarat hub din care vei explora continentul american cu excursiile special concepute pentru cei din programul Work and Travel USA. 

Competitia

Una dintre cele mai importante valori pentru un american este spiritul de competitie si dorinta de a concura in continuu cu cineva. Vei gasi competitie peste tot, fie amicala sau nu tocmai amicala. Americanii pot fi obsedati de recorduri si realizari in sport, afaceri sau orice lucru aparent banal. Cartile si filmele, de exemplu, nu sunt judecate tot timpul dupa calitate, uneori contand mai mult numarul de copii vandute. Chiar daca au un spirit competitional foarte dezvoltat, stiu sa lucreze in echipa si sa-si urmareasca un scop comun.

Poate ca randurile de mai sus te-au ajutat sa iti formezi o oarecare idee despre ce o sa te astepte in State. Sunt doar cateva informatii succinte, pentru mai multe detalii despre viata, jobul si societatea de acolo, te asteptam la sesiunile de inductie si informare. 

De ce sa mergi?

Majoritatea studentilor care s-au intors ne-au spus ca a fost mai mult decat ce credeau la inceput. A fost o experienta de viata cu care nu s-ar fi intalnit la varsta asta aici sau intr-o alta tara din Europa. Practic, a fost prima perioada din viata lor in care au reusit sa se cunoasca mai bine. Sau, daca ar fi sa citam parerea unuia dintre studenti “perioada in care te maturizezi la cap, o data si bine”.

De aceea, poate ar fi bine sa ne faci o vizita ca sa stai un pic de vorba cu unul din reprezentantii nostrii. Sau, daca vrei, cu unul din cei care au fost si s-au intors “La fel, dar nu tocmai la fel”. 

Despre partea cu “imbogatire pe plan personal”, “traversarea unui ocean care te desparte pe tine de tine” sau “pleci un om, te intorci un altul” nu ai cum sa afli DACA NU TE DUCI!!

Creditul Work and Travel

Acum cativa ani ne-am gandit la un sistem prin care sa facem accesibil programul oricarui student, indiferent de posibilitatile financiare. Asa a aparut Creditul Work and Travel. In acest moment acesta este oferit de Banca Transilvania sub denumirea de "Gaudeamus" Principiul este destul de simplu: ti se ofera pana la 3.500 de euro (sau echivalentul in lei), pe o perioada de pana la 2 ani, si ii poti da inapoi cand te intorci din State.

Procedura de aplicare nu e complicata: vii la unul din birourile noastre din tara, te inscrii pentru Work and Travel dupa care te prezinti la orice sucursala a Bancii Transilvania si poti solicita creditul. 

Ce se finantaza?

Avantajele creditului Work and Travel

Aplica acum pentru program